Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stefan Fölster: ”Klimatberedningen var inte så bra på att räkna”

Publicerad: 30 juni 2014, 19:21

Alliansen missade en chans att gör ett avtryck i klimatarbetet 2008. Det är Stefan Fölster och Maria Wetterstrand eniga om.


Ämnen i artikeln:

Anders WijkmanFredrik Reinfeldt

25 miljoner ton högre utsläpp av växthusgaser. Eller nästan hälften av Sveriges årliga utsläpp. Det är vad regeringens agerande under de två senaste mandatperioderna lett till, visar en sammanställning från den gröna tankesmedjan Cogito, kallad regeringens svarta klimatlista.

Frågan debatterades i Krukmakarens hus i Visby på måndagen. Tidigare språkröret Maria Wetterstrand (mp) menar att Fredrik Reinfeldt missade en jättechans att göra något åt detta i den parlamentariska Klimatberedningen 2008.

– Jag och Anders Wijkman jobbade stenhårt för att få ihop höger och vänster och det lyckades vi med i nästan allt. Reinfeldt hade den bästa ursäkten i världen att genomföra förslagen eftersom alla partier stod bakom. Men det gjorde han inte, säger Maria Wetterstrand.

Ekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitut, delar uppfattningen att regeringen missade en chans. Han menar att alliansen hade kunnat profilera sig ganska väl med en effektiv klimatpolitik om än inte så ”voluminös”.  Men hans huvudpoäng är ändå att många av förslagen i Klimatberedningen var ogenomtänkta och alltför kostsamma.

– Klimatberedningen var inte så bra på att räkna ut samhällsvinster och kostnader. Om man till exempel vill öka satsningen på järnväg med 50 procent så är de flesta stora projekt olönsamma, däremot finns det mindre projekt med flaskhalsar och annat som går att bygga bort, säger Stefan Fölster

Han vill istället upprätta en Haverikommission för att räkna igenom nyttan av varje klimatinsats. Så att regeringen satsar mer på forskning och utveckling istället för stora kostsamma subventioner av gammal teknik. Idag satsas drygt en miljard kronor på grundläggande energiforskning att jämföra med det tiodubbla stödet till vindkraft och annan teknik, berättar Stefan Fölster.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News