fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stefan Henningsson: ”Krav på u-länderna är absurt”

Publicerad: 10 december 2009, 07:12

Världsnaturfondens svenske klimatexpert och observatör Stefan Henningsson om nuläget, den danska statsministerns Rasmussens alternativa och hemliga förslag och hur det faktiskt kommer att gå…

Ämnen i artikeln:

Cop 15

MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Stefan Henningsson, en av Världsnaturfondens observatörer under COP15-mötet, summerar läget i klimatförhandlingarna.
–  Ambitionsnivån är bedrövligt låg, där utsläppsminskningarna i i-länderna är den stora anledningen. Att industriländerna som grupp i det läget ställer ytterligare krav på u-länderna är absurt, och det är läget just nu. Vi har granskat i-ländernas åtaganden och de tre stora kryphål som finns i förslagen kring att använda CDM-systemet, skog och mark som kolsänka med dess beräkningsregler och det faktum att man kan föra över utsläppskrediter till kommande utsläppsperioder. Då har vi kommit fram till att det är runt 3,5 Gigaton koldioxid som i-länderna slipper undan att göra någonting åt. I praktiken innebär det inte ens en inhemsk utsläppsminskning mellan 1990 och år 2020, säger han.

– Det är viktigt att diskutera ett riktigt avtal som inte läcker. Viktigt är att alla är överens över reglerna och att avtalet är transparent i hur utsläppsminskningarna faktiskt ska ske världen över. Det var ett av skälen till att de afrikanska länderna stoppade förhandlingarna i Barcelona-mötet tidigare i höstas.

Men har det skett några framsteg, enligt dig?

– Arbetet har kommit igång bra i arbetsgrupperna. Och visst finns vissa framsteg, exempelvis på tekniksidan, där det ser ut att kunna ljusna.
Det har nyligen läckt ut information att den danske statsminister Rasmussens kontor som avslöjar hur statsministern fört förhandlingar under bordet med bland annat USA och Storbritannien.

Hur påverkar det förhandlingarna?
– Det hela skickar en dålig signal till förhandlingarna. Det viktiga nu dock är att få fram en förhandlingstext av legal karaktär tills på fredag. Om det inte är klart när ministrarna kommer till Köpenhamn finns det risk att processen skjuts upp, länge.

Så, hur tror du att det kommer att gå?
– Det kommer att bli en holistisk överenskommelse som är legalt bindande och som måste innehålla en Kyoto-fortsättning. När COP15 är över kommer det att finnas vissa delar, detaljer, kvar att lösa, men nyckelfrågor får inte vara olösta.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev