Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stefan Lindborg: ”För att ställa om samhället i en miljövänlig riktning krävs politisk kamp”

Publicerad: 3 juli 2012, 17:59

Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung vänster, tipsar om sin favoritrapport.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett ungdomsförbundens ordförande och språkrör ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Stefan Lindborg
Ålder: 27 år
Arbetar som: Förbundsordförande, Ung Vänster

Favoritrapport: Valgranskning: Riksdagspartierna och miljöpolitiken – 20 miljöfrågor i riksdagen 2006-2010, av Naturskyddsföreningen
Antal sidor: 43

Varför den bör läsas: Det är lätt att prata om miljöpolitik, om klimathotet som ödesfråga och om vikten av hållbarhet. Uppenbarligen är det betydligt enklare att snacka, än att genomföra åtgärder som på allvar skulle kunna bidra till att lösa miljöproblemen. Det är en viktig insikt att den borgerliga regeringen under sin första mandatperiod, förde en miljöpolitik som gick i en felaktig riktning. Regeringspartierna måste i högre utsträckning ställas till svar för den politik som de faktiskt genomför, och inte enbart för det som de säger sig göra.

I mitt uppdrag som förbundsordförande för Ung Vänster är det viktigt att följa med i utvecklingen av och den aktuella debatten kring olika politiska områden. Detta gäller självklart även miljö- och hållbarhetsfrågor. I det avseendet har jag haft mycket nytta av Naturskyddsföreningens valgranskning, och samma sak tror jag gäller för alla som på ett enkelt sätt vill kunna navigera i den miljöpolitiska debatten.

Inte heller när det gäller miljöfrågor förändras samhället av sig självt. För att ställa om samhället i en miljövänlig riktning krävs politisk kamp och att människor utanför parlamenten driver på och ställer krav. Förhoppningsvis kan Naturskyddsföreningens rapport, även om den nu har ett par år på nacken, inspirera fler till att göra just det.

Bästa citatet: ”Aldrig tidigare i Naturskyddsföreningens historia av valgranskningar från 1985 har den sittande regeringen och riksdagen bedömts genomföra så många dåliga miljöpolitiska beslut. Den viktigaste skillnaden är att politiken under den gångna mandatperioden tagit flera steg bakåt i miljöpolitiken, jämfört med tidigare mandatperioder, där riksdagen generellt hållit en för långsam takt framåt.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Eftersom rapporten finns gratis att ladda ned på nätet, kan jag kosta på mig att ge den till två personer. Ett ex till Fredrik Reinfeldt (M) och ett annat till miljöminister Lena Ek (C). Det är hög tid för dem att sluta nöja sig med att prata, jag vill se förändring på riktigt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.