söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stefan Löfven i Almedalen: Bara trettio sekunder miljö

Publicerad: 29 juni 2014, 19:31

Den socialdemokratiska statsministerkandidaten höll en låg miljöprofil i sitt Almedalstal på söndagskvällen.

Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Två bluppar av fem. Högre än så kan inte betyget på miljöinehållet i Stefan Löfvens almedalstal bli. Och då räknar vi obefintlig ambition som en blupp och ett negativt innehåll som noll. Och det är en svag tvåa med tanke på att den lilla tid han faktiskt ägnade åt miljöarbetet – totalt cirka trettio sekunder i ett över 30 minuter långt tal – var som ett sätt att öka exporten.

– Vi ska ta vårt klimatansvar. Inom tio så ska Sverige vara en av de ledande exportörerna av klimatsmart teknik. Vi ska ta ledningen globalt och visa världen att om de vill se hur det hållbara samhället skapas så får ni titta på det solidariska skandinaviska landet i norr – för det finns ingen bättre investering för våra ungdomar än en hållbar frihet. Det ska vi leverera, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfvens klimatlöften låg i ett block som handlade om framtidsinvesteringar och där han också talade om att stärka den svenska järnvägen och lyfte fram den lyckade satsningen på det svenska RC-loket, en ”elektroteknisk boxformad diamant” han själv var med om att bygga under sin tid på Hägglunds fabriker.

Den socialdemokratiska statsministerkandidaten lade istället ned det mesta av sitt sitt krut på de som han sa tre stora reformerrna under kommande mandatperiod: att minska arbetslösheten. förbättra skolan och att minska inkomtsklyftorna. Ett budskap som togs emot väl bland 1000-tals åhörare som samlats i duggregnet i almedalen.

Regeringsfrågan och svårigheten att bilda politiska majoritet kan bli ett spöke för Socialdemokraterna om de vinner valet i september och Stefan Löfven gjorde i slutet av sitt tal en liten öppning när han sa att han är beredd att jobba över blockgränserna om det krävs för att stoppa inflytande från Sverigedemokraterna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev