Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sten Tolgfors gjuter olja på vågorna

Publicerad: 21 November 2008, 07:26

Norge sågade Gripen totalt. Men försvarsministern tycker att det är helt okej.


Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

När det stod klart att Norge valde F-35 Lightning II Joint Stright Fighter framför Gripen NG gjorde norska försvarsministern Anne-Grete Ström-Erichsen klart att det svenska planet inte höll måttet.

” Joint Strike Fighter är bättre än Gripen NG inom alla stridsflygets huvuduppgifter – informationsinhämtning och övervakning samt bekämpning av mål i luften, marken och till havs”, har Anne-Grete Ström-Erichsen sagt i medier.

Från svenskt regeringshåll beklagar man att Gripen inte valdes men poängterar samtidigt att den spruckna affären hanterats väl.

”Samtidigt har Norge hanterat upphandlingsprocessen väl och jag konstaterar att konkurrensen från JSF varit hård”, skriver försvarsminiter Sten Tolgfors i en kommentar.

Den norska försvarsministerns ord verkar inte ha gjort något större intryck på Tolgfors.

” Jag välkomnar att Norge så tydligt understryker att båda planen hade varit säkerhetspolitiskt fullt acceptabla för Norge och att Norge är inriktat på fortsatt nordiskt försvarssamarbete”, skriver Tolgfors vidare.

Tolgfors medger dock att affären hade varit viktig för Sverige.
” – Det skulle såklart haft stor betydelse för försvarssamarbetet mellan Sverige och Norge, om Norge hade valt Gripen. Även om Gripen inte nådde fram i Norge kan jag konstatera att Gripen är ett kvalificerat system och att det finns betydande intresse från flera länder”, avslutar Tolgfors.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

KrypteringGripenJas

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.