Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stensvalan anpassar sig till trafiken

Publicerad: 22 mars 2013, 13:27

På 30 år har den amerikanska stensvalans vingar blivit kortare. Nu tror forskare att den har anpassat sig till trafiken.


Ämnen i artikeln:

Trafik

Den amerikanska stensvalan bygger ofta sina bon i kulvertar under broar, vilket betyder att den ofta tvingas kryssa mellan bilar, skriver Aftonbladet.

Charles Brown, verksam vid University of Tulsa, och hans fru Mary Brown har studerat stensvalor i över 30 års tid. Deras forskning visar att antalet trafikdöda fåglar har minskat stadigt sedan mitten av 1980-talet, trots att antalet bon i närheten av broar och motorvägar har mer än fördubblats under samma period.

Studierna visar också att de fåglar som dött i trafiken inte är representativa för svalkolonierna som helhet – utan de hade längre vingar än genomsnittet. Och nu visar det sig att den amerikanska stensvalans genomsnittliga vingspann har minskat från 111 millimeter 1982 till 106 millimeter 2012.

– En kortare vinge gör att fågeln kan svänga snabbare, säger Charles Brown.

Nu menar paret att trafikdöden blivit en avgörande drivkraft för det naturliga urvalet. I Current Biology konstaterar de att fåglar med kortare vingar klarar sig bättre eftersom de är bättre på att parera trafiken.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Trafik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News