Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stephen Hawking förevigas i brons

Publicerad: 22 oktober 2008, 18:23

Det är inte alla som får en staty rest över sig utanför kontoret. Men det brittiska geniet, professor Stephen Hawking, kan snart titta ut på en avbildning av sig själv – sittandes i sin rullstol.


Under en tid har Stephen Hawking haft den 32-åriga konstnären Eve Shepherd i hälarna. Hon har fått i uppdrag av Cambridge University att bygga en tre meter stor staty över vetenskapsmannen. Men innan hon kan påbörja den praktiska skapandeprocessen vill hon tränga in i professorns personlighet.

En skalenlig modell har nu presenterats där Stephen Hawking, som sedan 22-års ålder lider av en motorneuronsjukdom, sitter i sin rullstol. Konstnären vill frambringa ”kraften av Stephen Hawkings hjärna och skörheten i hans kropp”, rapporterar BBC. Det färdiga verket kommer att kosta universitetet 3 miljoner kronor.

Statyn ska placeras utanför Stephen Hawkings kontor vid Centre for Theoretical Cosmology. Sedan tidigare står en byst över honom inne på centret, gjord av konstnären Ian Walters.

För den breda massan blev Stephen Hawkings känd i och med boken A Brief History of Time som publicerades under sent 1980-tal. Han är verksam som matematiker, kosmolog och teoretisk fysiker.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.