tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stiltje för svensk vindkraft

Publicerad: 15 augusti 2012, 05:54

Det låga elpriset och den kraftiga ökningen av antalet vindkraftverk har fått den svenska vindkraftsutvecklingen att sakta in.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


DN Ekonomi berättar idag om hur den svenska vindkraftsutbyggnaden svajar. Lågt elpris och en kraftig ökning av vindkraftverk de senaste åren har fått kraftbolag och investerare att avvakta.

Enligt aktörerna på vindkraftsmarknaden är det låga elpriset den viktigaste orsaken till försiktigheten.
– I dagsläget kan man inte byggstarta någonting om man inte gjort prissäkringar i förväg. Elpriset måste upp, säger Arise Windpowers vd Peter Nygren till DN Ekonomi.

Regeringens vindkraftsmål är 30 TWh/år 2020. Idag ligger produktionen på 7 TWh/år och enligt Energimyndighetens långtidsprognos kommer vi år 2020 att landa långt under målet. Istället räknar man med 11 TWh/år.

På lång sikt finns det ändå en viss optimism bland vindkraftsproducenterna. På sikt räknar aktörerna med att priserna på el och certifikat bli så höga att de hamnar i nivå med marginalkostnaderna för ny vindkraft. En annan ljuspunkt uppges vara att priserna på vindkraftsturbiner gått ner rejält, och förmodligen kommer dessa priser att fortsätta sjunka.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev