Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stiltje för svensk vindkraft

Publicerad: 15 augusti 2012, 05:54

Det låga elpriset och den kraftiga ökningen av antalet vindkraftverk har fått den svenska vindkraftsutvecklingen att sakta in.


DN Ekonomi berättar idag om hur den svenska vindkraftsutbyggnaden svajar. Lågt elpris och en kraftig ökning av vindkraftverk de senaste åren har fått kraftbolag och investerare att avvakta.

Enligt aktörerna på vindkraftsmarknaden är det låga elpriset den viktigaste orsaken till försiktigheten.
– I dagsläget kan man inte byggstarta någonting om man inte gjort prissäkringar i förväg. Elpriset måste upp, säger Arise Windpowers vd Peter Nygren till DN Ekonomi.

Regeringens vindkraftsmål är 30 TWh/år 2020. Idag ligger produktionen på 7 TWh/år och enligt Energimyndighetens långtidsprognos kommer vi år 2020 att landa långt under målet. Istället räknar man med 11 TWh/år.

På lång sikt finns det ändå en viss optimism bland vindkraftsproducenterna. På sikt räknar aktörerna med att priserna på el och certifikat bli så höga att de hamnar i nivå med marginalkostnaderna för ny vindkraft. En annan ljuspunkt uppges vara att priserna på vindkraftsturbiner gått ner rejält, och förmodligen kommer dessa priser att fortsätta sjunka.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.