Klimat
Stina Billinger: Näringslivet förstår vart vi ska
Publicerad: 2 juli 2019, 04:38
Näringslivet behöver både morot och piska för att ställa om i hållbar riktning. Det viktigaste är tydliga och långsiktiga ramar. Det menar statssekreterare Stina Billinger, som i Almedalen diskuterade hur näringlivets hållbarhetsomställning ska finansieras.
Regeringen måste agera både morot och piska för att skapa förutsättningar så att näringslivet kan ställa om i hållbar riktning. Det allra viktigaste är dock att regeringen erbjuder långsiktiga ramar och riktlinjer som tydligt visar vart Sverige är på väg och därmed vilka satsningar företagen bör genomföra. Det var budskapet från Stina Billinger, statssekreterare på Näringsdepartementet, när hon deltog i en paneldiskussion i Almedalen med rubriken ”Hur ska omställningen till ett hållbart näringsliv finansieras?”.
Som exempel tar Stina Billinger upp regeringens besked om att Sverige ska bli det första fossilfria välfärdslandet och helt fossilfritt år 2045.
– Det kan tolkas som fluff, men det kan också tolkas som en extremt tuff utmaning. Regeringen säger inte att vi ska bli 99 procent fossilfria. Den säger 100 procent. Det här är inget vitt papper för näringslivet att innovera kring. Budskapet är tydligt. Regeringen darrar inte på manschetten. Vi ska ha ett fossilfritt välfärdsland, sade hon på scenen.
Efter debatten passade Aktuell Hållbarhet på att fråga om Stina Billinger ansåg att regeringen i dag ger näringslivet tillräckligt tydliga ramar.
– Jag tror att näringslivet är hyfsat nöjda, men att det ibland tycker att också staten måste höja tempot inom policyutveckling och tillståndsgivning. Jag möter ibland också företag på den globala marknaden som är oroliga över att den globala utvecklingen går åt fel håll. På det stora hela upplever jag att det svenska näringslivet förstått vad näringsministern och den svenska regeringen vill ha från näringslivet ur ett hållbarhetsperspektiv.
Vi har i dag en så kallad januariöverenskommelse. Hur tror du att det parlamentariska läget påverkar företagens känsla av tydliga ramar?
– Vi har en klimatlag i Sverige som togs i bred parlamentarisk enighet. I övrigt överlåter jag till de folkvalda att kommentera sånt.