måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stina Billinger: ”Tänk om miljö kunde bli en valfråga”

Publicerad: 23 december 2013, 11:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt har bett fem miljömäktiga svenskar från olika sektorer att blicka framåt. Nu kommer turen till Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP/Storebrand.


Vilken blir den viktigaste miljöhändelsen 2014?
– Riksdagsvalet, utan tvekan. Tänk om miljö kunde bli en valfråga och vi kunde få en partiledardebatt utan tveksamt svammel på miljöfrågorna!   Dock tycker jag inte vi ska underskatta valet till EU-parlamentet, det är också oerhört relevant. Många av de viktigaste miljöfrågorna avgörs på EU-nivå och Sverige behöver stark, miljöengagerad representation i Bryssel.

Vad blir Sveriges största miljöutmaning under 2014?
– Att väcka konsumen­terna på riktigt. Hållbara val behöver gå från nisch till mainstream och det är vi i näringslivet som måste skapa den efterfrågan.

Välj en konkret sak du vill ska hända på området under 2014.
– Jag vill att fossilbubblan ska diskuteras på allvar i finansbranschen och att hållbar pension ska bli något alla svenskar förstår och kräver från sina pensionsleverantörer.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2014?
– Jag ska bli en än mer krävande konsument och så hoppas jag kunna få ut en bebis snart utan att orsaka några skadliga lustgasutsläpp. Det finns redan nog med utsläpp.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev