Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm är världens tredje hållbaraste stad

Publicerad: 15 september 2016, 06:11

På en lista över världens 100 mest hållbara städer hamnar Stockholm på en tredje plats.


Stockholm är världens tredje mest hållbara stad. I alla fall om man ska tro konsultfirman Arcadis ”Sustainable Cities Index 2016”. I listan, som presenteras årligen, rankas 100 städer i världen utifrån tre dimensioner av hållbarhet: ”människor, planeten och tillväxt”.

I år toppas listan av Zurich, på andra plats kommer Singapore. Förra årets toppnotering fick London, men i år hamnar den brittiska huvudstaden först på femte plats. Något förvånande kan det verka att Köpenhamn (14) är den enda nordiska stad, förutom Stockholm, som platsat på listan. Det kan emellertid förklaras av de tre hållbarhetsdimensionerna där kravet på tillväxt gynnar större städer, precis som dimensionen ”människor” där man bland annat tittat på kulturliv och utbudet av aktiviteter.

De tre hållbarhetsdimensionerna gör också att städerna på listan har fått väldigt olika värden på olika delar. Zurich, som toppar listan totalt sett, når bara en 27:e plats när det kommer till ”människor”. Stockholm är världens näst grönaste stad, efter Zurich, men når bara en tiondeplats när det kommer till tillväxt. Där hamnar istället Dubai (96:e plats i miljödimensionen) på en fjärdeplats.

I den totala rankingen leder de västeuropeiska städerna, som upptar hela 13 av de 15 första platserna. I topp finns också några asiatiska städer, Singapore och Hong Kong, medan Nordamerika kommer in först på plats 23 med Vancouver.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.