Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm blir Europas första miljöhuvudstad

Publicerad: 24 februari 2009, 06:59

Stockholm har utsetts till Europas första miljöhuvudstad. Ingen annan stad har gjort mer för att minska luftföroreningar och avfall.


Det är EU-kommissionen som står bakom utnämningen som delas ut för första gången. Under 2010 får Stockholm bära titeln European Green Capital. Året där efter är det Hamburg som bär miljökronan.

– Jag ber att få gratulera Stockholm och Hamburg för sina ansträngningar att prioritera miljö och livskvalitet. Fyra av fem européer bor numera i stadsområden och det är där som de stora miljöfrågorna är mest uppenbara. Genom sina åtgärder för att lösa problemen med luftföroreningar, omfattande trafik och trafikstockningar, växthusgasutsläpp samt avfallshantering och rening av avloppsvatten kan Stockholm och Hamburg visa vägen för resten av Europa, säger kommissionär Dimas i en kommentar till utnämningen.

EU-kommissionen applåderar Stockholm för stadens ambitiösa mål att vara fri från fossila bränslen 2050.

”Ungefär 95 procent av befolkningen bor närmare än 300 m från grönområden som förbättrar den lokala livskvaliteten, möjliggör rekreation, vattenrening, bullerminskning och förbättrad biologiska mångfald och ekologi”, framhåller kommissionen i sin beskrivning av staden.

Även stadens trängelskatt för bilister i innerstaden lyfts fram som något som har minskat bilanvändningen, ökat användningen av de allmänna kommunikationsmedlen och minskat utsläppen.

"Staden kan nu skylta med en 25-procentig minskning av koldioxidutsläpp per invånare sedan 1990, vilket innebär att utsläppen är bara hälften av det nationella genomsnittet", framhåller kommissionen.

De svenska politikerna kunde dock inte hålla sams kring tanken på att det är Moderaterna som ska ta emot priset. Det känns ”bakvänt” framhöll Miljöpartiets Yvonne Ruwaida i en sur kommentar, rapporterar TT.

– Stockholm började att jobba med miljöarbete redan på 1920-talet och då var inte ens Miljöpartiet påtänkt. Den här utmärkelsen är ett kvitto på det arbete som olika politiska majoriteter, stockholmarna och många Stockholmsföretag ägnat sig åt under många, många år, slog Stockholms miljöborgarråd Ulla Hamilton tillbaks.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.