torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm Exergi ett stort steg närmare bio-CCS

Publicerad: 17 november 2021, 10:25

Värtaverket, Stockholm Exergis kraftvärmeverk i Hjorthagen som ska förses med en CCS-anläggning, om planerna går i lås. Foto: Stockholm Exergi

Det är mest formalia kvar innan Stockholm Exergi kan skriva under avtalet om EU-stöd till sin planerade bio-CCS-anläggning vid Värtaverket i Hjorthagen.

Ämnen i artikeln:

CcsNegativa utsläppIpcc

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Sveriges första storskaliga bio-CCS-anläggning har tagit ett stort kliv framåt. I går meddelade EU-kommissionen att planerna på bio-CCS vid Värtaverket är ett av sju projekt som får dela på 1,1 miljard euro från EU:s innovationsfond. Nu ska bara de sista detaljerna granskas innan det formella avtalet kan tecknas.

Bakom projektet står Stockholm Exergi och i en skriftlig kommentar säger dess vd Anders Egelrud att tilldelningen ”är en viktig komponent för att vi ska hålla tidplanen för projektet. Vi ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete för att påskynda utbyggnaden av negativa utsläpp, som rekommenderas av IPCC för att på ett avgörande sätt bidra till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.”

Energibolagets investeringsbeslut för bio-CCS-anläggningen väntas i februari 2023 och anläggningen kan sen vara i drift 2025. Bolaget framhåller dock att ytterligare två viktiga finansiella pusselbitar krävs: dels ett svenskt statligt stöd för bio-CCS, dels intäkter från försäljning av negativa utsläppsrätter. Energimyndigheten har nyligen lagt fram ett detaljerat förslag på stöd till bio-CCS med så kallad omvänd auktion.

Den planerade bio-CCS-anläggningen vid Värtaverket beräknas fånga 800 000 ton koldioxid per år. Om allt faller väl ut planerar Stockholm Exergi att införa CCS-teknik på sina andra anläggningar och årligen kunna fånga 1,7 miljoner ton biogen koldioxid år 2045.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev