Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm får solcellsfabrik

Publicerad: 29 september 2010, 07:21

NLAB Solar ska bygga en pilotfabrik i Stockholm för tillverkning av Grätzelceller. Europeiska kommissionen bidrar med 17,3 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Nlab Solar får 17,3 miljoner kronor från Europeiska kommissionen för att bygga en pilotfabrik för tillverkningen av Grätzelsolceller, meddelar bolaget. Fabriken som ska ligga i Stockholm ska byggas under 2010 och 2011 och den totala investeringen är 40 miljoner kronor.

Bolaget planerar att anställa 15 personer för att kommersialisera det prioriterade affärsområdet fasad- och byggnadsintegrerade solceller.

– Genom etableringen av pilotfabriken här i Stockholm tar vi ett stort steg mot kommersialisering av tredje generationens solceller. Vi har målsättningen att en kvadratmeter solcell fasad skall försörja en kvadratmeter kontor och vi vill börja här i Sverige, säger VD Giovanni Fili, i ett pressmeddelande.

Gretzel-celler vars princip bygger på en fotosyntesliknande process anses generellt vara billiga och förhållandevis enkla att tillverka. Deras, än så länge, lägre verkningsgrad jämfört med kiselceller betraktas ofta som cellens svaghet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.