Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Stockholm kan lära sig hållbarhet av Medellín”

Publicerad: 18 oktober 2016, 12:31

Foto: Dairo Correa, Flickr

De nordiska städerna håller inte måttet inom social hållbarhet. Städer som Stockholm och Köpenhamn har mycket att lära – till exempel av Medellín i Colombia. Det hävdar tankesmedjan Global Utmaning i en ny rapport.


De nordiska städerna ligger i framkant inom hållbar stadsutveckling. Det menar tankesmedjan Global Utmaning som i dagarna lanserar rapporten Nordic Urban Ways i samband med den stora FN-konferensen Habitat III som pågår under veckan i Quito i Ecuador. Det finns dock enligt rapportförfattaren Elin Andersdotter Fabre ett område där de nordiska städerna inte håller måttet.
– Framförallt inom den sociala dimensionen av hållbarhet – socioekonomiskt välbefinnande, bostäder, medborgardeltagande och ökad ojämlikhet har Sverige och Norden mycket att lära av andra länder globalt. Se till exempel på Medellín, där man har kommit långt med inkludering i städerna, säger Elin Andersdotter Fabre.

Den främsta slutsatsen i rapporten är enligt Global Utmaning att hållbar stadsplanering kräver  ett tydligt fokus på hållbarhetsmål samt ett starkt lokalt självstyre. Saker som bidragit till nordiska framgångar inom hållbar stadsutveckling uppges vara kontinuitet i stadsplaneringen, medborgardeltagandel, visionärt beslutsfattande och lyckade samarbeten mellan flera aktörer som skapar synergier.
– Städernas betydelse blir bara större globalt. Den urbana befolkningen beräknas öka till över 70 procent under kommande generation. Redan idag genereras 70 procent av energiförbrukningen och BNP:n i våra städer, säger Elin Andersdotter Fabre.

Läs rapporten Nordic Urban Ways

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.