Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm med och utlyser globalt klimatnödläge

Publicerad: 9 oktober 2019, 12:26

Stockholm har tillsammans med över 90 andra städer utlyst globalt klimatnödläge.

Foto: Pixabay

Under C40-mötet i Köpenhamn har Stockholm och andra storstäder utlyst ett globalt klimatnödläge. Men något nödläge för Stockholm är inte aktuellt. – Här har vi lyckats minska utsläppen med 58 procent sedan 1990, därför är det viktigare med ett globalt nödläge, säger Anna König Jerlemyr.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Anna König Jerlemyr

Över 90 städer har i dag gemensamt utlyst ett globalt klimatnödläge, under mötet C40 Global Mayor Summit i Köpenhamn. Stockholm medverkar som svensk representant och finansborgarråd Anna König Jerlemyr (M) ser ett behov av ett utlyst nödläge.
– Vi kan till följd av en rad rapporter konstatera att det råder ett globalt nödläge och att temperaturökningen sker i ohållbar takt. Världens länder måste jobba för att motverka det men fortfarande ser vi hur det satsas på fossil energi. Genom att deklarera nödläge kommer frågan högre upp på agendan, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Bland annat menar hon att det deklarerade nödläget kommer att bidra till minskade utsläpp inom exempelvis bygg-, transport- och avfallssektorn.
– Städerna står för 80 procent av utsläppen och inom ramen för det här initiativet kommer det ske konkreta åtgärder.

Hur ser du på kritiken att de tidigare utlysningar av klimatnödläge som gjorts inte har lett till någon förändring?
– Hade det här enbart handlat om att utlysa nödläge hade det funnits anledning till kritik. Men nu följs initiativet upp med konkreta ambitionshöjningar och åtgärder för att minska utsläppen inom flera områden.

Däremot finns inga planer på att utlysa ett klimatnödläge i Stockholm.
– Stockholm har lyckats minska utsläppen med 58 procent sedan 1990 samtidigt som staden växer. Därför är det viktigare med ett globalt nödläge där vi kan visa att det går att ställa om från fossila till förnybara energislag.

Deklarationen från C40 kallas ”The Global Green New Deal” och innebär att städerna ska jobba mot att hålla målet om global uppvärmning under 1.5 °C genom att minska utsläppen i de sektorer som släpper ut allra mest och att klimataspekten ska tas i beaktande i alla beslutsprocesser.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev