Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm missar exportchans: ”Politikerna ointresserade av miljöteknik”

Publicerad: 24 januari 2006, 06:25

Politikerna i Stockholm är dåliga på att stärka stadens internationella image som ledande på miljöteknik. Den bedömningen gör många företagsledare som är beroende av en aktiv hemmamarknad för att lyckas med exportsatsningar. – Stockholm riskerar att stå utan referensprojekt inom miljöteknik, varnar Östen Ekengren, vice vd för IVL Svenska Miljöinstitutet och ordförande för Stockholms Miljöteknikcenter.


– Staden gör inte mycket för att bygga vidare på framgången med Hammarby Sjöstad. Bristen på intresse för miljöteknik har lett till att inget av de nya bostadsprojekten går vidare med satsningarna från Sjöstaden, säger Östen Ekengren.

Att miljöteknik är en av Sveriges hetaste exportbranscher tycks Stockholms politiker i stor utsträckning ha missat.

Miljöteknikexporten växer med cirka 15 procent årligen enligt Exportrådets analyser. Och Miljöteknik är en av de sektorer som har störst potential i världsekonomin.

Stockholms stad har tidigare också visat framfötterna på området, bland annat genom att satsa på miljöanpassad teknik i Hammarby Sjöstad. Under fjolåret besöktes Sjöstaden av 5000 utländska besökare, varav många drogs dit på grund av den avancerade miljötekniken i projektet.

Referensprojekt av Sjöstadens kaliber är värdefulla för att stimulera exportförsäljning av svenska produkter.

– Exporten startar alltid på hemmaplan. Exportföretagen är beroende av en aktiv och framåtsträvande hemmamarknad som kan ge förutsättningar för ny teknikutveckling och värdefulla referenser, säger Östen Ekengren.

Den 6 februari arrangerar Stockholms Miljöteknikcenter en debatt med politikerna om miljötekniken som tillväxtmotor i Stockholm.

De politiker som medverkar är Anders Hellström (m), Gustav Åkerblom (fp), Ewa Samuelsson (kd), Viviann Gunnarsson (mp), Margareta Olofsson (v) och Olle Hammarström (s).

Stockholms Miljöteknikcenter är en intresseorganisation för regionens miljöteknikindustri. SMTC har 32 medlemmar, bland annat Stockholm Vatten, Fortum, Envac, Sakab, SRV Återvinning, Konseb, Weda Vatten, Stockholm Weather Center, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, Ragnar Sellbergs Stiftelse, Stockholm Business Region, Vallentuna Företagarcentrum, Upplands-Bro och Vallentuna kommuner. Stockholms stads Miljöcentrum för företag, Länsstyrelsen i Stockholms län och nätverket Stockholm Sustainable Region stöttar också initiativet.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev