Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm världens cleantech-huvudstad – nästan

Publicerad: 29 mars 2011, 09:48

Det finns städer i världen som framstår som ledare inom miljöteknik. Stockholm är en sådan stad, menar Shawn Lesser. Stan har klättrat ett pinnhål uppåt på listan sedan i fjol och nu är topplaceringen inom räckhåll.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Av världens alla städer är Stockholm den näst bästa i ett miljöteknikperspektiv. I städer som Stockholm får miljöteknik möjlighet att växa så att fler kan utnyttja förnybar energi och mer energieffektiva produkter. Det menar Shawn Lesser, bland annat medgrundare till investeringsbanken Watershed Capital Group. Lesser berikar regelbundet världen med sina topp-tio-listor kring cleantech.

När Lesser publicerade förra årets lista hamnade Stockholm på tredje plats. I år har alltså den svenska huvudstaden klättrat en placering. Sverige utsågs till European Green Capital of the Year 2010. ”Och det är inte svårt att se varför”, skriver Lesser i sin motivering. ”Stockholms ambitioner har lett till att staden försöker bli den första fossilbränslefria staden 2050. Den[staden] har redan sänkt koldioxidutsläppen med 25 procent jämfört med 1990 års nivåer och mer än 25 procent av alla sopor återvinns”, skriver Lesser som också berömmer staden för dess många energieffektiva byggnader, den miljövänliga transportapparaten och innovationer som att låta de 200.000 människor som rör sig på Centralstationen ordna uppvärmningen av det intilliggande Kungsbrohuset.

På listans första plats ligger Köpenhamn. Staden hyllas bland annat för sin ambition att bli koldioxidneutral år 2025 och för omfattande forskning, utveckling och investeringar inom miljöteknik.

På listans tredjeplats kommer Zurich följt av Vancouver, Tokyo, Berlin, San José, Austin, Abu Dhabi och London.

Läs Lessers samtliga motiveringar på bloggen Cleantechies.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev