Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stockholm vill ge förtur till etiska och miljömärkta produkter

Publicerad: 1 December 2005, 06:19

En av Sveriges största upphandlare vill ge förtur till produkter som är godkända av Rättvisemärkt och Bra Miljöval i framtiden. I veckan sa kommynstyrelsen i Stockholms stad ja till en begäran från Ann-Margarethe Liv, gruppledare för vänsterpartiet, om att miljömässiga och etiska krav ska prioriteras i den nya upphandlingspolicy som ska tas fram. ”Jag vill att Stockholm blir en spjutspets i arbetet för miljö och global rättvisa”, säger hon.


”I Stockholm ska vi göra det vi kan för att bidra till en hållbar och rättvis utveckling. Därför kommer vi att skärpa de miljömässiga och sociala kraven i stadens offentliga upphandling”, säger Ann-Margarethe Livh.

Redan i dag har Stockholms stad skrivit in i sitt miljöprogram att 15 procent av stadens inköpta livsmedel ska vara ekologiska. I nästa års budget har sex miljoner kronor avsatts för detta.

Vidare pågår ett arbete som tar sikte på att Stockholm ska bli en ”Fair Trade City” med hjälp av den offentliga upphandlingen.

”Det är viktigt att Stockholms stad går före. Vi kan påverka producenter och leverantörer”, säger miljöpartisten Viviann Gunnarsson som är miljö- och konsumentborgarråd i Stockholm.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.