Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholm Water Prize går till…

Publicerad: 22 mars 2011, 11:18

Den amerikanske miljöforskaren Stephen R. Carpenter tilldelas årets Stockholm Water Prize, för sin banbrytande forskning om samspelet mellan mänsklig miljöpåverkan och sjöars ekosystem.


Den 59-åriga professorn är känd som en av världens mest inflytelserika miljöforskare inom ekologi. Genom att kombinera teoretiska modeller och storskaliga sjöexperiment har han ökat förståelsen för sötvattensmiljöer och hur sjöars ekosystem påverkas av människor och det omgivande landskapet, skriver Stockholm International Water Institute, som delar ut priset.

– Professor Carpenter tillhör de absolut främsta inom sitt område och har bidragit till att forma den ekologiska forskningen internationellt. Hans arbete spänner över flera ämnesområden och ligger till grund för konkreta metoder för att förvalta sjöar, skriver nomineringskommittén i sin motivering.

Carpenter är mest känd för sin forskning om den så kallade trofiska kaskaden i sjöar. Den innebär att om man påverkar en art i ett ekosystem så fortplantar sig effekten uppåt eller nedåt i näringskedjan. Till exempel kan utfiskningen av en rovfisk leda till att mängden planktonätande småfisk ökar. Och med mindre djurplankton, som livnär sig på alger, ökar tillväxten av alger och därmed risken för algblomning. Samspelet mellan arterna kan på så sätt förstärka de negativa effekterna av övergödning.

Carpenter kommer att motta priset av kung Carl Gustaf vid en ceremoni den 25 augusti, under den årliga Världsvattenveckan.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev