söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholmarna bäst på att trycka på Biståndsknappen

Publicerad: 11 maj 2012, 12:37

Miljöaktuellt har listan på de tio kommuner där man är bäst på att skänka bort sina pantpengar.


I onsdags skrev Miljöaktuellt om kommunerna som är bäst och sämst på att panta burkar och flaskor. Statistiken från Returpack visar att storstadsbor är sämre än andra på att panta, något som tros bero på att fler unga bor där och att de i sin tur har ett annat konsumtionsmönster.

Samtidigt visar nu annan statistik att det är storstadsborna i framför allt Stockholm som är bäst när det gäller att använda Biståndsknappen för att skänka sina pantpengar till Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen. På tio-i-topplistan bland landets kommuner ligger inte mindre än åtta i Stockholms län.

– 2011 var ett ekonomiskt oroligt år och därför är det extra glädjande att vi fått in rekordmycket pengar från Biståndsknappen. Man kan komma ihåg att panten från två plastflaskor ger en familj i Rwanda frön till att plantera tio fruktträd, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen, i ett pressmeddelande.

Nedan är listan över de bästa kommunerna i landet, där procentsiffran anger hur mycket av varje hundralapp i pant som skänks via Biståndsknappen:

1. Lidingö – 10,15 procent
2. Vaxholm – 8,44 procent
3. Upplands Väsby – 7,14 procent
4. Vadstena – 5,76 procent
5. Salem – 5,35 procent
6. Danderyd – 5,31 procent
7. Solna – 5,06 procent
8. Stockholm – 4,83 procent
9. Ekerö – 4,80 procent
10. Götene – 4,71 procent

Genomsnittet för hela landet var 2,5 procent. Biståndsknappen började installeras i pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. Hittills har den gett över 40 miljoner kronor till arbetet med att hjälpa fattiga att själva bekämpa fattigdomen. Pengarna delas lika mellan Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev