Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholmarna vill ha t-bana istället för ny motorväg

Publicerad: 16 september 2013, 10:59

Enligt en ny undersökning genomförd av Demoskop föredrar 61 procent av stockholmarna en utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana framför Förbifart Stockholm.


Undersökningen, som bestod av 1 000 telefonintervjuer, gjordes för tredje gången av Demoskop. Den första genomfördes 2010 och sedan dess har stödet för utbyggd kollektivtrafik framför Förbifart Stockholm ökat med tio procentenheter.

– Det kommer kosta otroligt mycket pengar och det är inte bra för klimatet, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, till Mynewsdesk.

Enligt honom kommer bygget av motorvägen inte att kunna påbörjas förrän efter valet 2014, så det är ännu fullt möjligt att stoppa projektet och istället satsa på det som Stockholm behöver – mer tunnelbana och bättre kollektivtrafik.

– Idag går inte ett enda öre av trängselavgifterna till kollektivtrafiken, utan är bundna till Förbifarten. Nu är det dags att politiken beslutar efter vad invånarna faktiskt vill ha. Miljöpartiet vill istället lägga de 61 miljarderna som bygget minst väntas kosta på ytterligare 800 000 sittplatser i kollektivtrafiken, säger Yvonne Blombäck (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting till Mynewsdesk.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.