Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholmarnas motstånd mot Förbifarten ökar

Publicerad: 25 maj 2012, 07:11

Demoskop har låtit 1000 stockholmare välja mellan Förbifart Stockholm eller utbyggd kollektivtrafik.


Ämnen i artikeln:

Förbifart StockholmKollektivtrafikMiljöpartiet

Det är Miljöpartiet som har beställt opinionsundersökningen där 1000 telefonintervjuer i Stockholms län utförts av Demoskop. Resultatet blev att 56 procent föredrar en utbyggnad av kollektivtrafiken framför Förbifart Stockholm. För två år sedan gjordes en likadan undersökning och sedan dess har motståndet ökat med fem procentenheter, enligt ett pressmeddelande från Miljöpartiet.
‒ Undersökningen visar att en majoritet av stockholmarna vill se en utbyggnad av pendeltåg och tunnelbana. Den visar också att andelen som prioriterar Förbifarten framför en utbyggd kollektivtrafik har minskat från 48 till 34 procent, säger Per Nilsson från Demoskop i samma pressmeddelande.

‒ Det är tydligt att det finns ett stort motstånd mot Förbifart Stockholm. De 30-40 miljarder som motorvägen beräknas kosta skulle verkligen behövas för att bygga ut vår kollektivtrafik. Idag har vi inte råd att göra båda och det känns väldigt omodernt att satsa så mycket pengar på något som bidrar till fler bilar, mer trängsel och ökat klimatutsläpp, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, i pressmeddelandet från Miljöpartiet.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.