Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholms första elmack på plats

Publicerad: 26 augusti 2009, 07:03

Igår invigdes Sveriges första elmack på Norr Mälarstrand i Stockholm. Det är Preem och Fortum som tillsammans erbjuder laddning för elbilar.


Ämnen i artikeln:

FortumMotorPreem

Idag finns ett antal laddstationer för elbilar i Sverige. Men igår började Sveriges första bensinmack erbjuda el till sina kunder. Preems kommunikationschef Helene Samuelsson berättar att laddstationen från och med idag är tillgänglig för Preems kunder på Norr Mälarstrand.

Har ni haft några kunder än?

– Inte vad jag vet. Men igår, på invigningen laddade vi Fortums egen elbil. Och det var en del elbilsägare på plats under själva ceremonin.

Hur fungerar det – det tar väl ganska lång tid att ladda en elbil?
– De som kör elbil har oftast en laddare i hemmet. Det vi erbjuder är en laddning på två timmar. På det kommer en elbil runt 2 mil. Våra undersökningar visar att det oftast är tillräckligt för att ta sig hem till sin laddare. Man kan säga att vi erbjuder en laddning så att bilen kan ta sig hem.

Vad kostar en tvåtimmarsladdning?

– Eftersom tekniken inte är fullt utvecklad än erbjuder vi den här tjänsten gratis.

Två timmar är ju också ganska lång tid. Hur underhåller ni kunderna under tiden. Ni kanske kan tjäna pengar på dem ändå – visa bio till exempel.
– Det vi kan erbjdua idag är en god fika elle vår goda mat. Bio är förstås en bra idé, men vi har redan idag ganska trångt på våra mackar. Det är många nya drivmedel som måste få plats.

Att erbjuda laddning handlar förstås för Preems sida inte bara om välgörenhet. Förutom god PR ser man också macken som ett naturligt ställe att ladda bilen i framtidens drivmedelsmix. Och här vill man vara tidigt ute.
– Framtiden är vår viktigaste marknad och därför har förnybara drivmedel under de senaste åren blivit en allt större del av det vi tillverkar och säljer. Våra trafikstationer ser vi som en given plats för att ”tanka” sitt fordon när framtidens drivmedelsmix långsiktigt kommer att förändras. Genom att lansera el tillsammans med Fortum kommer vi att stå väl rustade för att möta en växande marknad i ett tidigt skede, säger Michael G:son Löw, koncernchef och VD Preem, i ett pressmeddelande.

Preem driver idag 470 drivmedelsstationer i Sverige och har under de senaste åren sett en snabb utveckling mot nya drivmedel. I pressmeddelandet meddelar man också att man anser att en drivmedelsomställning är nödvändig för att vi ska nå våra gemensamma miljömål. Man berättar också att beräkningar från Elforsk tyder på att en bred övergång till elbilar skulle  leda till minskade utsläpp motsvarande hela Sveriges utsläppsmål till 2020.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FortumMotorPreem

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.