söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholms län presenterar ny koldioxidbudget – utsläppen måste ner med 12 procent per år

Publicerad: 20 maj 2022, 09:48

Långa bilköer på E4:n i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholm behöver växla upp klimatarbetet rejält för att nå målen i Parisavtalet. Det visar Stockolms läns uppdaterade koldioxidbudget.


KT


För att nå Parisavtalet krävs att utsläppen i Stockholms län minskar kraftigt jämfört med i dag. Det visar den uppdaterade koldioxidbudget för Stockholms län som presenteras i dag fredag. 

Budgeten har tagits fram av av Uppsala universitet och Klimatsekretariatet på uppdrag av Länsstyrelsen Stockholm och Region Stockholm. Den baseras på FN:s klimatpanels (IPCC:s) globala koldioxidbudget för hur mycket koldioxid vi har kvar att släppa ut för att den globala temperaturökningen ska kunna hållas under två grader, helst under 1,5 grader.

Nedbrutet på länsnivå innebär budgeten att Stockholms län från och med i år har drygt 42 miljoner ton koldioxid kvar att släppa ut innan vi passerar gränsen för vårt utrymme.

”Givet att vi fortsätter släppa ut i samma takt som under 2019 kommer vår del bara räcka i ytterligare sju år. Det är en väldigt kort tid”, säger Mathias Wahlsten samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen Stockholm, i en kommentar.

För att koldioxidbudgeten ska räcka till 2045, vilket är det år då Stockholms län enligt de regionala målen ska ha kommit ned till netto noll-utsläpp, krävs att utsläppen sänks med 12 procent årligen. Det är en betydande minskning jämfört med hur det har sett ut de senaste åren.

Kopplat till den nya koldioxidbudgeten lanseras också den nya tjänsten Climate Visualizer, ett digitalt verktyg som på ett enkelt sätt visar fakta och siffror kring budgeten och hur det går för Stockholms län i omställningen. Verktyget kommer enligt Länsstyrelsen Stockholm att vara tillgängligt för alla.

Läs rapporten Koldioxidbudget 2022, Stockholm län

Tjänsten Climate Visualizer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev