onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholms stad upphandlar återbruk av mobiler och surfplattor

Publicerad: 16 februari 2016, 07:08

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IPad_2_Smart_Cover_at_unveiling_crop.jpg

Från att samla på hög till återbruk. Nu ska Stockholms stad ge sina uttjänta mobiler längre liv.

Ämnen i artikeln:

AffärerCleantech

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 februari.

Stockholms stad har för första gången upphandlat omhändertagande och vidareförsäljning av uttjänta mobiler och surfplattor. Hittills har de här produkterna inom många förvaltningar samlats på hög, berättar Stockholms stads avtalshandläggare Mia Svärd för Miljöaktuellt.
– Även om de har hanterats på ett korrekt sätt tidigare är det viktigt att ta sitt ansvar och se till att de mobiler och surfplattor som kan återbrukas eller återvinnas i form av material tas om hand, säger Mia Svärd.
Företaget 3 Step IT, som fått avtalet, ska radera all information permanent från enheterna så att de kan säljas vidare och om de är helt uttjänta ansvarar bolaget för att ta hand om dem på ett miljöriktigt sätt. I dag finns omkring 45 000 mobiler och surfplattor inom de olika verksamheterna i staden. Syftet med upphandlingen är att minska utsläppen av koldioxid och att öka återbruket. Stockholm stad känner inte till någon annan kommun som har gjort en liknande upphandling, så det kan betyda att staden är först ut.
– Vi har en kontinuerlig omvärldsbevakning och jobbar mot en mer hållbar miljö och vi fick nys om att det fanns en möjlighet att kunna återbruka mobiler och surfplattor.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev