Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholms stad välkomnar den nya ”mikromobiliteten”

Publicerad: 21 mars 2019, 12:56

Per Schlingmann, Camilla Zedendahl, Eric André Nordenschef på Voi samt Daniel Helldén diskuterar elcyklar med mera på Stockholms handelskammare.

Foto: Pernilla Strid

Nya delningstjänster för eldrivna mopeder, scootrar och sparkcyklar gör sitt intåg på gator runtom i världen. Det kan vara början på en ny transportrevolution.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Under det senaste året har gatubilden i Stockholm förändrats av nya delningstjänster för eldrivna scootrar, mopeder och sparkcyklar. Fordonen trängs på trottoarer, vägar och cykelbanor och i dag bjöd Stockholms handelskammare in till en paneldiskussion om utmaningarna och möjligheterna med den nya så kallade mikromobiliteten.
– Det kan vara så att vi befinner oss i en brytningstid för transporter, att vi kommer se en helt annan stad framöver, sade Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.

Enligt Daniel Helldén går det inte att säga om de nya fordonen är en övergående fluga. Men hur som helst kan inte staden säga nej till de nya delningstjänsterna; de skapar också möjligheter till ett mer hållbart transportsystem om de kan utvecklas på ett säkert sätt så att de får acceptans. Ett system med utvalda områden för fordonen som stängslas in genom så kallad geofencing är en lösning som nu diskuteras.
– Jag tror att det här bara är början för eltekniken, för det som är revolutionerande är att den är så otroligt billig, enkel och liten.

Camilla Zedendahl, vd, för Kungliga Djurgårdens Intressenter, som också var med i panelen, tror att de nya fordonen kan hjälpa till att lösa den enorma transportutmaningen på Djurgården, där 15 miljoner besökare varje år tar sig till Skansen, Gröna Lund med mera.
– Vår vision är att vi ska vara ett testområde, en ständigt pågående världsutställning där man kan testa olika mobilitetslösningar, sade hon.

Per Schlingmann, före detta partisekreterare för Moderaterna, sitter numera i styrelsen för ett polskt företag med en delningstjänst för eldrivna mopeder, som nu etableras runtom i världen, i bland annat Kenya och Mexiko. Inom kort ska tjänsten lanseras i Stockholm.
– Jag tror det här är första vågen i en ny utveckling där vi kommer se många nya lösningar och många nya affärsmodeller. Vi går mot ökad hållbarhet, sade Per Schlingmann.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev