lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stockholms universitet avinvesterar ur fossilt

Publicerad: 15 februari 2016, 12:06

Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Foto: Eva Dalin

Stopp för fossila investeringar, meddelade Stockholms universitet under måndagen.

Ämnen i artikeln:

CleantechInvesteringar

Stockholms universitet tog under måndagsförmiddagen beslutet att sluta investera i fossila bränslen. Beslutet, som fattades av universitetets styrelse, innebär att placeringspolicyn revideras. Nu finns även fossila bränslen med på listan över vilka branscher som ska uteslutas, fram tills i dag porr, vapen och tobak.
– Hållbar utveckling är en central fråga både inom utbildning och forskning vid Stockholms universitet. Som ett av ännu ganska få miljöcertifierade lärosäten bedriver vi givetvis ett aktivt miljöarbete på många områden. Beslutet att avinvestera är därför ytterligare ett naturligt steg i detta arbete. I dag är det dessutom glädjande nog möjligt att placera fossilfritt utan att äventyra det övergripande målet för stiftelseförvaltningen, att generera avkastning som kan användas i utbildning och forskning, kommenterar Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Beslutet gäller de 157 stiftelser som universitet förvaltar och omfattar i praktiken även donationer till lärosätet. Det innebär att alla investeringsflöden knutna till universitet nu måste vara rena från fossila innehav. Enligt Anne Krantz, sektionschef på ekonomiavdelningen på Stockholms universitet, berättar att nästa steg blir att stiftelsernas förvaltare ska sätta sig och se över sina portföljer. Främst gäller det utländska investeringar och enligt Krantz är det en relativt liten andel som i dag går till fossilt. Ingen dagsfärsk siffra finns på hur mycket pengar som stiftelserna förvaltar totalt, men det rör sig om omkring 450 miljoner kronor.

Trots att det handlar om en relativt liten andel fossila investeringar har universitetet känt att det är en viktig ideologisk fråga, uppger pressavdelningen.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev