Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stopp för elslukande laddare

Publicerad: 29 april 2010, 03:52

Kravet har trätt i kraft. Laddare som drar för mycket el får inte längre säljas.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

EU:s ekodesignkrav för laddare träder i kraft i veckan. Kraven innebär säljstopp för aggregat som drar mer el än tillåtet.

Hur mycket elektricitet en laddare får förbruka varierar med effekten och ett nätaggregat på exempelvis 25 W måste med de nya reglerna ha en verkningsgrad på 79 procent, meddelar Energimyndigheten. Dessutom får en laddare utan belastning dra maximalt 0,5 W.

Målet med de skärpta kraven, som skärps ytterligare nästa år, är sänkt energiförbrukning. Den gradvisa sänkningen av elförbrukningen när äldre laddare fasas ut ska ha nått 9 TWh år 2020, en förbrukning motsvarande Litauens elanvändning, uppskattar Energimyndigheten.

– De hårdare kraven har redan haft betydelse eftersom många tillverkare och importörer känt till dem och anpassat produktion och sortiment för att klara gränserna när lagen kommer, sägerAnita Aspegren, enhetschef på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.