Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stopp för fler universitet

Publicerad: 13 Mars 2009, 09:39

Forskningsminister Lars Leijonborg sätter stopp för nya universitet. Malmö Högskola är en av dem som får nobben.


På fredagsförmiddagen överlämnade regeringen propositionen "Forskarutbildning med profilering och kvalitet" till riksdagen. För de högskolor som ansökt om att uppgraderas till universitet kom propositionen som en kalldusch. Några fler universitet är inte aktuellt. Alla ansökningar avslås.

– Vi menar att med de här förändringarna är det rimligt att säg att 14 universitet är ett antal som är tillräckligt. Det är inte aktuellt att utöka antalet universitet, förklarar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg.

Det viktiga är, framhåller han, är att de forskningsmiljöer som redan finns idag ska få bättre möjligheter.

– Ska begreppet universitet vara meningsfullt måste det stå för lärosäten som vi kan ge en så stark resursbas att de utvecklar excellenta forskningsmiljöer över ett relativt brett fält, säger han..

– Det ska vara forskningsstrategiskt motiverat. Vi tillförde fem miljarder i höstas men vi startade inga nya universitet för det. Inte ens då var det alltså forskningsstrategiskt motiverat.

Samtidigt framhåller han att kvalitén på den svenska forskningen måste bli bättre. För att öka pressen på landets lärosäten kommer det bli möjligt att dra in universitetens examensrätt. Det ska bli en ”tydlig kvalitetssignal” som kan medföra ett ”obehagligt uppvaknande” för de universitet som tar examensrätten för given, framhåller Lars Leijonborg.

Samtidigt ska högskolor få möjlighet till examensrätt för doktorer inom vissa profilområde.

– En högskola kan, om den når excellens på ett profilområde, få rätt att utfärda doktorsexamen. Dessutom kan högskolan påverka nivån på sina forskningsanslag, förklarar Lars Leijonborg.

Idag bedöms universiteten främst efter hur flitigt den publicerade forskningen citeras i vetenskapliga tidskrifter samt hur duktiga universiteten är på att locka till sig anslag. Lars Leijonborg anser att bedömningen blir för trubbig och vill nu införa nya metoder för kvalitetsbedömning. Bland annat kan det bli möjligt med så kallad ”peer review”, en kollegial utvärdering där andra vetenskapsmän gör en bedömning kring den forskning som bedrivs.

Förslagen i korthet:

– Högskolor kan i framtiden få examensrätt på avgränsade profilområden.

– Högskoleverket får möjlighet att dra in examenstillstånd för forskarutbildning även för universiteten.

– Konstnärliga examina införs som en egen examenskategori på forskarnivå.

– Begreppet "vetenskapsområde" fasas ut, då det är så brett att en effektiv kvalitetskontroll inte kan upprätthållas på alla delområden – de högskolor som nu har "vetenskapsområde" får söka examenstillstånd på sina starka, mer avgränsade, profilområden.

– Regeringen slår fast att det i nuläget inte är aktuellt med nya universitet.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.