Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stopp för klimatkompensation hos Arla efter stämning

Publicerad: 21 november 2022, 10:27

Noll klimatavtryck försvann och nu även klimatkompensationen.

Foto: Arla Foods

Att klimatkompensera räcker inte för att marknadsföra mjölk med att klimatavtrycket är noll, anser Konsumentombudsmannen som stämt Arla. Så då har Arla vidtagit åtgärder.

Ämnen i artikeln:

KlimatfinansieringKonsumtion

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


Konsumentombudsmannens beslut att stämma Arla för marknadsföreningen av mjölk och andra produkter med netto noll klimatavtryck har lett till att Arla slutar att klimatkompensera. 

Arla håller visserligen inte med Konsumentombudsmannen om att klimatkompensationen inte räcker för att Arla ska få skriva noll klimatavtryck på sina förpackningar, med det lilla ordet netto vid sidan av, som Aktuell Hållbarhet berättat om tidigare. Men uppmärksamheten gör att företaget redan slutat med uttrycket på sina förpackningar. Och nu försvinner även åtgärden att klimatkompensera.  

– Vi behöver kunna skapa lönsamhet för de hållbarhetsinitiativ vi gör.  Om vi inte kan prata om den här klimatkompensationen. så kan vi inte motivera att vi fortsätter med det, säger Victoria Olsson till Sveriges Radio.

Konsumentombudsmannen anser å sin sida att företaget kan marknadsföra sina produkter på annat sätt, enligt Sveriges Radio. 

Kaj Török hållbarhetschef hos Max, berättar att företaget använder begreppet klimatpositiv om sina hamburgare. Men inte hur som helst:

– Vi tar oss tid att förklara vad det innebär. Du kan inte läsa klimatpositiv utan att se preciseringen, det är det som är skillnaden tror vi, berättar Kaj Török för Aktuell Hållbarhet.

Arlas hållbarhetschef Victoria Olsson berättar för Aktuell Hållbarhet att företaget fortfarande satsar på klimat, även om det inte blir i form av klimatkompensation. Fem miljarder kronor om året öronmärks för klimatåtgärder.

– Som exempel lanserade Arla nyligen en ny hållbarhetsersättning för att finansiera och motivera åtgärder som bidrar till att minska mjölkgårdarnas klimatutsläpp med 30 procent till 2030, säger Victoria Olsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev