Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stoppade djurförsök kan tvinga Astrazenecas forskning utomlands

Publicerad: 6 mars 2006, 08:44

Våren blir en kritisk period för forskarna på Astrazeneca. Budgetförhandlingar mellan regeringen och miljöpartiet riskerar att strypa möjligheterna till djurförsök i arbetet med att få fram nya läkemedel. Astrazenecas ambition att fortsätta expandera forskningen i Sverige riskerar att grusas och verksamhet flyttas utomlands.


Rätt att överklaga etiska nämnders beslut om djurförsök och avel av försöksdjur samt överprövning av nämndbeslut är frågor som miljöpartiet väntas kämpa för i budgetförhandlingarna.

Det låter kanske inte så dramatiskt, men Krister Martin, övergripande koncernansvarig för Astrazenecas djurförsök, är djupt oroad.

– Det handlar om att gradvis förändra lagen och strypa möjligheterna till djurförsök. Jag är rädd att vi får små försämringar hela tiden utan politisk debatt, där allt sker i förhandlingar mellan socialdemokraterna och miljöpartiet, säger Krister Martin.

För Astrazeneca är det viktigt att få mer kunskap om uppkomsten av sjukdomar och hur olika läkemedel påverkar. Därför behövs en både grundforskning på universiteten och tillämpad forskning inom företaget.

– Visst finns alternativa lösningar med exempelvis datorsimuleringar men man kommer alltid till ett skede då läkemedel måste testas i komplexa system. Det är när man testar på djur som man kan fånga upp oväntade resultat. Idag finns inte ett enda läkemedel som inte har testats i djurförsök, säger Krister Martin.

Det talas om att 800 000 djur används varje år bara i Sverige, men det tycker Krister Martin är missvisande.
– Vi har en konstig definition på djurförsök i Sverige. Flera hundra tusen gäller fåglar som varit med i utfordringsförsök. Det är färre än 500 000 djur som används varav drygt 70 000 hos Astrazeneca. Till 97 procent är det råttor och möss som används.

Alla djurförsök ska vara godkända i någon av de sju etiska nämnder med forskare, djurtekniker, lekmän och en domare som möts varje månad. Beredningsgrupper har kontakten med sökanden.
Inom Astrazeneca finns idag ett behov av att öka djurförsöken något, som följd av att bolaget expanderar sin verksamhet.

– Vår ambition är att utveckla verksamheten och forskningen i Sverige. Idag har vi 5000 personer sysselsatta inom forskning i Södertälje, Lund och Mölndal. Företaget har investerat mycket pengar de senaste åren och byggt en rad nya anläggningar för djurförsök. Vi vill fortsätta växa men det är svårt att rekrytera välutbildad personal i Sverige, inte minst personer som kan försöksdjurforskning, säger Krister Martin.

Hur många blir djurförsöken inom Astrazeneca i framtiden? Krister Martin räknar inte med någon dramatisk ökning, men ändå en viss ökning.

Krister Martin är bekymrad över det politiska läget när det gäller djurförsökens framtid. Just nu är det aktuellt att begränsa de etiska nämndernas möjlighet att göra undantag från djurskyddslagen, en förutsättning för att få tillstånd för djurförsök.

– Regeringen måste stödja sig på miljöpartiet, som vill begränsa alla typer av djurförsök. Och för arbetarrörelsen är djurförsök ingen viktig fråga. Därför kan miljöpartiet i budgetförhandlingarna ha framgång med sina påtryckningar mot djurförsök. Djurskyddsmyndigheten har också föreslagen ny överprövning, men det förslaget har fått mycket negativa remissvar.

Krister Martin befarar att en stor del av besluten om djurförsök i framtiden kan komma att överklagas och därmed försenas.

– Det handlar om att gradvis förändra lagen och strypa möjligheterna till djurförsök. Jag är rädd att vi får små försämringar hela tiden utan politisk debatt, där allt sker i förhandlingar mellan socialdemokraterna och miljöpartiet.

Minskade djurförsök i Sverige kommer inte heller djuren till godo, enligt Krister Martin.
– Om möjligheterna till djurförsök i Sverige försvåras kommer Astrazeneca att göra dem i något annat land eftersom djurförsöken är nödvändiga.

För Astrazeneca har motståndet mot djurförsök medfört att företaget har idkat självkritik och kommit fram till att dialogen med omvärlden måste förbättras.

– I slutet av mars ska vi ha intressentmöten för att diskutera djurförsök med 15-20 olika organisationer och andra, däribland Djurskyddsmyndigheten, kyrkan, ungdomar och patientorganisationer. Vi vill höra vad de tycker och hur de anser att Astrazeneca kan bli bättre. Vi måste skapa mer öppenhet och förtroende.

Har ni varit dåliga på att lyssna?
– Ja, tidigare har djurförsök varit något som man helst velat dölja och inte diskutera öppet. Och det finns en bra förklaring till det – det är nämligen inte riskfritt att arbeta med djurförsök. Folk angrips, de får sina hus och bilar förstörda, familjer hotas. Men vi måste ändå satsa på öppenhet, annars får våra motståndare tolkningsföreträde.

Under de senaste månaderna har hotbilden för forskning med djurförsök förvärrats.
– Vi ser en ökad aktivitet mot forskningen. Angreppen i England har tidigare varit värre än här men nu har man skärpt lagarna där vilket leder till att en del av angreppen flyttas till andra länder. Vi ser nu att engelska aktivister ingår i svenska grupper, säger Krister Martin som dock betonar att antalet våldsverkare är mycket litet.

– Det handlar bara om någon handfull personer som arbetar med grov kriminalitet, men det finns alltid en grupp runtomkring som deltar i mer lagliga aktiviteter.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.