Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor förvåning över nya avverkningssiffror i Amazonas

Publicerad: 27 november 2014, 11:47

Satellitdata från Brasilien har analyserats.


Ämnen i artikeln:

The GuardianVärldsnaturfonden

I den brasilianska delen av Amazonas har avskogningstakten under det senaste året sjunkit med 18 procent jämfört med samma period ett år tidigare. Enligt tidningen The Guardian ska landets miljöminister ha sagt att det handlar om den näst lägsta avskogningsnivån sedan mätningarna startade 1988.

Brasilien genomför sattelitmätningar mellan augusti och juli på grund av att det är minst moln under denna period. De senaste satellitdata som tagits fram och som nu har analyserats visar att 4 848 kvadratkilometer regnskog försvunnit sedan augusti förra året, ner från 5 891 kvadratkilometer ett år tidigare.

Beskedet kom som en stor överraskning för många, inte minst för miljöorganisationer som varnat för en trend av ökad skogsskövling sedan 2012 då rekordlåga 4 571 kvadratkilometer skog försvann.

Marco Lentini, från Världsnaturfonden WWF, säger till The Guardian att de nya siffrorna är goda nyheter. Men han påpekar samtidigt att det på inga sätt innebär att problemet med avskogningen är över. Förutom förlust av biologisk mångfald står avskogningen i Brasilien för 75 procent av landets utsläpp av växthusgaser, skriver The Guardian.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.