Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor förvirring i EU-nämnden om klimatmålen

Publicerad: 23 oktober 2014, 09:22

Något stöd för regeringens klimatposition blev det inte på gårdagens möte i EU-nämnden. I stället rådde stor förvirring på mötet.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonMiljöaktuelltStefan LöfvenSverigedemokraterna

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 oktober.

Statsminister Stefan Löfven (S) mötte igår EU-nämnden för att inhämta stöd för regeringens linje då det kommer till vilka klimat- och energimål som EU ska ha till 2030. Idag och imorgon möts EU:s stats- och regeringschefer för att fatta beslut i frågan.

Något stöd för regeringens position blev det inte. I stället rådde stor förvirring på mötet. Miljöaktuellt ringde upp Carl Schlyter (MP), EU-nämndens ordförande, för att höra vad som egentligen hände.

– Sist frågan var uppe i miljö- och jordbruksutskottet hade Sverigedemokraterna en helt annan åsikt. På sittande möte igår bestämde sig de två sverigedemokraterna på plats för att helt byta partiets linje och rösta med allianspartierna.

Bland annat Eskil Erlandsson (C) har gått ut och sagt att det handlar om ett ”regeringshaveri” och att Stefan Löfven kom till mötet med ”oklara besked”. Hur ser du på det?

– Alla vet att det finns en stor mängd länder som vill sänka de förslag som EU-kommissionen kommit med. Så att vi skulle få igenom 50, 40, 30 procent (utsläppsminskningar, förnybar energi och energieffektiviseringar, red. anm.) på EU-nivå med bindande regler, det vet alla att det inte kommer hända hur skickliga förhandlare vi än har. Vad regeringen gjorde var därför att söka mandat också för att acceptera en uppgörelse.

Och då blev det förvirring, eftersom Stefan Löfven började prata om kommissionens förslag på 40, 27, 30?

– Ja, ambitionen att vara tydlig gjorde i stället att alla blev förvirrade, även om vissa kanske medvetet ville uppfatta det på ett visst sätt just för att skapa förvirring. För framtiden tror jag det kan vara smart att säga att ”det här är regeringens målsättning, men vi är flexibla för vi tycker det är viktigt att få till en uppgörelse” och sedan inte sätta siffror på den flexibiliteten. Det är den lärdom man kan dra av det här.

Se EU-nämndens möte här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.