Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor jakt på radioaktiv mus i USA

Publicerad: 22 november 2010, 09:58

Högradioaktiv spillning från en mus har hittats i Washington. Nu har myndigheterna satt igång en storskalig musjakt.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Den gamla kärnvapenanläggningen Hanford i delstaten Washington har förgiftat grundvattnet med högradioaktivt avfall. Nu jagar myndigheterna en radioaktiv mus i området. Över 60 musfällor har placerats ut kring anläggningen, rapporterar lokala medier.

Hanford ligger sydost om Seattle och är en kärnvapenanläggning från kalla krigets dagar som med tiden blivit ett kärnavfallslager. Idag lagras omkring två tredjedelar av USA:s radioaktiva avfall här. Hanford och dess omkringliggande områden är så radioatkivt smittade att forskarna menar att de aldrig kommer att kunna renas.

För några
veckor sedan hittade det företag som är ansvarigt för rivningen en radioaktiv kanin på området. Kaninen avlivades, men nu har man återigen hittat spillning från ett radioatkivt djur – den här gången en mus. Hittills har man lyckats fånga två möss, men ingen av dem har varit radioaktivt, därför fortsätter jakten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.