Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor klimatsvindel i Danmark

Publicerad: 4 december 2009, 09:30

Momsfusket i handeln med utsläppsrätter uppgår till 11 miljarder kronor enligt tidningen Ekstra Bladet. Men danska skatteministeriet dementerar uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Danmark har infört ett öppet system för handel med utsläppsrätter. I denna handel deltar inte bara företag som är skyldiga att skaffa egna kvoter utan också privatpersoner som köper och säljer för egen ekonomisk vinning.

Danmark är först och störst med sitt system för klimathandel. Andra länder har haft tekniska problem och flyttat över sin handel till det danska systemet som förvaltas av danska Energistyrelsen.

Men det öppna systemet har inbjudit till fusk och skattebedrägerier. Enligt uppgifter i tidningen Ekstra Bladet har fifflare tjänat cirka 11 miljarder kronor på att inte momsregistrera köp och försäljning av sina utsläppsrätter.

Energistyrelsen och danska skatteministeriet reagerar starkt och säger att de inte känner till uppgifterna.

Danska Folketinget behandlar just nu ett lagförslag som ska täppa till momsfusket i klimathandeln. Även EU:s finansministrar har uppmärksammat problemet och skärpte i veckan reglerna på området.

Enligt det nya förslaget från EU går skyldigheten att betala moms över från säljaren till köparen. Men den nya regeln som ska gälla fram till år 2015 är frivillig och det är upp till varje enskilt medlemsland att bestämma om de vill införa den eller inte.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News