Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Stor löneundersökning: Se om du har rätt lön

Publicerad: 6 September 2011, 10:26

Här är den stora löneundersökningen som visar om du har lika mycket betalt som dina kollegor.


I Miljöaktuellts stora löneundersökning 2011 har över 2 000 personer deltagit. Medellönen oavsett titel och arbetsuppgifter är 36 424 kronor i månaden. Det är en ökning med 2 187 kronor sedan den senaste undersökningen genomfördes för knappt två år sedan.

Löneutvecklingen
har med andra ord varit god för de svenska miljöproffsen som i stor utsträckning känner sig attraktiva på arbetsmarknaden. Över hälften sätter betygen fyra och fem på en femgradig skala över hur attraktiva de känner sig på arbetsmarknaden.
När det kommer till vilka titlar och yrkesroller som tjänar bäst ligger miljöcheferna i topp. Framför allt är det chefer som tjänar bäst.

De tre titlar som tjänar mest i undersökningen är inte oväntat äldre män i åldern 40 till 60 år. Deras titlar är kvalitets- och miljöchefer, csr-chef respektive senior miljökonsult i den privata sektorn. Deras lön ligger mellan 112 000 och 123 000 kronor i månaden. De uppger inte oväntat att de är väldigt nöjda med sina löner.

Bäst lön bland kvinnorna har en miljöchef i den privata sektorn (88 000 kronor per månad), en ansvarig för miljö och klimat (82 000 kronor) och ytterligare en miljöchef (77 000 kronor) i den privata sektorn.
Skillnaden i topplöner för de undersökta skvallrar om en relativt stor löneskillnad mellan könen. Vid en jämförelse mellan kvinnor och män är det fortfarande männen som har de högsta lönerna. Medel­lönen för de manliga miljöproffsen som deltagit i undersökningen ligger på 38 955 kronor i månadenmedan kvinnornas lön snittar på 33 894 kronor. Lite anmärkningsvärt när genusperspektivet är en del av hållbarhetsbegreppet.

Jämför man lönerna i olika sektorer ligger medellönen på 38 349 kronor i månaden i privata bolag, 33 939 i bolag kopplade till stat, landsting eller kommun, 32 615 i offentlig sektor samt 31 588 i fokrörelse/organisation.

Sämst löneutveckling av alla grupper i undersökningen har miljöinspektörer.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.