Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor matkedja: ”Nu ska vi bara sälja ekobananer”

Publicerad: 6 november 2014, 11:09

Konventionella bananer är bannlysta i kedjans butiker från och med måndag.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 6 november.

Med start på måndag slutar City Gross att sälja konventionellt odlade bananer i samtliga 37 butiker. I stället ska kunderna enbart erbjudas ekologiska bananer, certifierade av Krav, EU eller Fairtrade. City Gross blir därigenom först bland de stora svenska kedjorna med att helt sluta sälja konventionellt odlade bananer. Hemköp har liknande planer, men först till årsskiftet.

Enligt City Gross, landets fjärde största dagligvarukedja, har efterfrågan på ekologiska bananer ökat kraftigt den senaste tiden. Större miljömedvetenhet bland konsumenterna i kombination med att prisskillnaden planat ut är två möjliga förklaringar.

Michael Riedel, färskvaruchef på Bergendahls Food som äger och driver City Gross, säger till Miljöaktuellt att bananerna står för cirka en procent av omsättningen.

– Bananer är den enskilt största produkten i butik. Därför är det kontroversiellt på så sätt att vi måste säkra möjligheterna att ha ett sortiment som räcker till för kundefterfrågan.

Sett till all försäljning har City Gross från början av året ökat den ekologiska försäljningen med drygt 45 procent. Enligt Michael Riedel planerar City gross för flera liknande initiativ som med bananerna, men säger att det är för tidigt att säga vilka andra artiklar det kan handla om.

– Vi jobbar på att överlag höja vår närvaro av ekologiska produkter i alla kategorier, men det finns olika förutsättningar i de olika kategorierna. Man får aldrig glömma att det inte bara är att ta ett beslut, man måste också jobba med branschen och med dem som ställer om sin produktion.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.