tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor oenighet kring svensk infrastruktur

Publicerad: 31 mars 2010, 07:10

Igår, tisdag, presenterade alliansen sina infrastrukturprojekt de kommande tio åren. Kritiken från oppositionen var hård.

Ämnen i artikeln:

PolitikMotor

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Kritiken från oppositionen handlar främst om att alliansen tycks låta satsningar på vägbyggen gå före satsningar på tåg- och kollektivtrafik.
– Nu har man vridit klockan tillbaka och tar väginvesteringarna i första hand. Det är ålderdomligt och okunnigt i förhållande till vad som behövs för att vi ska klara klimatmålen, säger Miljöpartiets Karin Svensson Smith till SR Ekot.

Också socialdemokraterna är kritiska till alliansens fokus på vägbyggen.
– Det finns inget i det här som gör att vi ser några större satsningar på kapacitet i tågtrafiken och kollektivtrafiken, säger socialdemokraternas trafikpolitiska talesperson Lena Hallengren till Dagens Nyheter.

Men också inom oppositionen går meningarna isär om infrastrukturen. Den största sprickan ligger i miljardsatsningen på Förbifart Stockholm. Igår presenterade Miljöpartiet sitt valmanifest och där uppgav man att man tydligt motsatte sig Förbifart Stockholm – ett projekt som oppositionskollegorna Socialdemokraterna stöder.
– Om man gör den här motorvägen under mark och bygger den, så bidrar den till ökade utsläpp, säger Peter Eriksson till SR Ekot.

Igår var det också flera svenska NGO:er som reagerade på regeringens infrastrukturplaner. På Naturskyddsföreningen säger man till exempel att smartare trängselavgifter och bättre kollektivtrafik är betydligt viktigare än att bygga Förbifart Stockholm.
– Om pengarna istället satsas på bättre kollektivtrafik blir det också möjligt att nå det mål om att minska koldioxidutsläppen ifrån länets vägtrafik med 30 procent som partierna i regionen ställt sig bakom, säger generalsekreterare Svante Axelsson.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev