tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor potential för alger som biobränsle

Publicerad: 11 juni 2010, 03:30

ExxonMobil undersöker den kommersiella potentialen för alger som biobränsle, och kommer att satsa över 600 miljoner dollar på forskning inom området.

Ämnen i artikeln:

AlgerGreentechIngenjörMiljöteknikCleantechForskningTeknik

ExxonMobil-chefen Andrew Swiger tror att den globala efterfrågan på energi kommer att öka med cirka 35 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivåer. Och även om olja, kol och naturgas kommer att stå för den större delen av även framtidens energimix, så förväntar sig företaget att förnybara energikällor kommer att spela en allt viktigare roll, skriver Recharge News.

– Vi testar hypotesen att alger skulle kunna bli kommersiellt lönsamma som biobränsle, och ifall omfattningen kan bli tillräckligt stor för att utgöra ett meningsfullt bidrag till framtidens energimix. Vi befinner oss i en tidig del av forskningen och står inför enorma hinder, men det finns stor potential, sa Swiger under en energikonferens i Malaysia.

Eftersom alger absorberar koldioxid för att växa kan de hjälpa till att reducera effekterna av växthusgasutsläpp. Det finns även möjlighet att producera bioolja av alger. Den kan sedan behandlas i raffinaderier för framställning av bränslen kompatibla med befintlig transportteknik och infrastruktur, menar företaget.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev