Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor potential för australisk vågkraft

Publicerad: 19 augusti 2010, 04:51

Genom att utnyttja havsvågorna utanför Australiens södra kust skulle man kunna generera tillräckligt med energi för att täcka halva landets nuvarande behov, menar en av landets forskare.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVågkraft

Tidigare uträkningar av vågenergins potential har ofta baserats på data insamlade från djuphavsvatten, trots att vågkraftverken vanligen är placerade i grundare vatten nära kusten, skriver RenewablesBiz.

Den australiensiska oceanografen Mark Hemer och hans kollegor har därför gjort nya beräkningar av potentialen för vågenergi längs Australiens södra kust, och dessutom räknat ut hur många procent av landets energibehov som skulle kunna täckas av enbart vågkraft.

Om tio procent av den kustnära vågkraften skulle kunna omvandlas till elektricitet, så skulle det enligt Hemer motsvara hälften av Australiens nuvarande elförbrukning på 130 000 gigawattimmar.

– Vågenergi erbjuder en massiv resurs som kan bidra till att uppfylla den australiska regeringens mål om att producera 45 000 gigawattimmar per år av förnybar energi före 2020. Konvertera tio procent av den tillgängliga vågenergin från en 1 000 kilometer lång sträcka i detta område till el, och kvoten kan uppnås genom enbart vågkraft, säger Hemer till RenewablesBiz.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev