Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor potential för biogas i Skåne

Publicerad: 12 juni 2012, 08:43

Det finns potential att tiodubbla biogasproduktionen i Skåne, visar en ny kartläggning gjord av Länsstyrelsen och Biogas Skåne.


Ämnen i artikeln:

BiogasCleantechGreentechHållbara TransporterMiljöteknikSkåne

Resultatet presenteras idag på Skånes Energiting, och visar att Skåne har potential att producera 3 terawattimmar på enbart restprodukter från avloppsslam, matavfall, industriavfall, gödsel och odlingsrester. Det skulle innebära en tiodubbling av dagens biogasproduktion, skriver Energinyheter.se.

Om möjligheten tas till vara kan varannan skånsk privatbil drivas med biogas. Störst potential finns det i Kristianstad där biogasen skulle kunna driva samtliga 40 000 personbilar.

– Det finns en mycket stor regional potential att minska vårt fossilberoende men vägen dit är komplex och kräver samverkan, säger klimat- och energistrateg Johannes Elamzon på Länsstyrelsen i Skåne län.

Länsstyrelsen och Biogas Syd har redan tillsammans utvecklat ett GIS-baserat planeringsverktyg för biogas, som nu kan användas av andra regioner för strategisk planering på kommunal nivå.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.