Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor potential för flytande vindkraftverk

Publicerad: 11 oktober 2010, 10:05

De högre ingångskostnaderna för flytande vindkraftverk kan vägas upp av de fördelaktiga vindförhållandena ute till havs, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Brittiska Energy Technologies Institute (ETI) kommer senare idag att publicera en studie som argumenterar för att det redan finns både tekniska och ekonomiska förutsättningar för att satsa på flytande vindkraftverk, skriver BusinessGreen.

Vindförhållandena utanför Storbritanniens kust väger upp de initialt högre kostnaderna för att utveckla och installera flytande vindkraftverk till havs. Lite innovativ design är allt som krävs.

– Den traditionella synen är att kostnaden för vindkraft till havs blir dyrare då turbiner lokaliseras i djupare vatten, på grund av de extra kostnaderna för att stödja turbinstrukturerna. Och det stämmer att fundamentskostnaderna blir högre i djupare vatten, men vindhastigheterna är ofta högre och mer konsekventa, vilket resulterar i en mer tillförlitlig energiproduktion, säger ETI:s vd David Clarke till tidningen.

Clark hävdar att rapporten – som tagits fram tillsammans med ett konsortium av teknik- och energiföretag – visar att flytande turbiner skulle kunna erbjuda ett lönsamt alternativ till traditionella vindkraftverk.

– Det här projektet visar att det finns möjlighet att öppna upp nya verk till havs, till exempel utanför Storbritanniens västkust. Och det finns en stor global potential för flytande vindkraftverk.

Rapporten kommer att följas av ytterligare två genomförbarhetsstudier: Nova-projektet, som ska undersöka potentialen för vertikala vindkraftverk och Helm Wind-projektet, som ska bedöma vilka förändringar som kan göras i den grundläggande utformningen av vindkraftverk till havs. När de tre olika rapporterna är klara ska ETI fatta beslut om nästa fas av forskningen, som eventuellt kan innefatta demonstrationsprojekt.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News