Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor press när FN:s klimatmöte inleds i dag

Publicerad: 2 december 2019, 12:41

Under klimatmötets första dag pressar aktionsgruppen Extinction Rebellion regeringen att inte lägga pengar på fossilt i budgeten, medan regeringen säger sig pressa EU att höja sina klimatmål.


I dag startar det 25:e partsmötet i FN:s klimatkonvention, COP25, i Spaniens huvudstad Madrid, lett av Chile. Vid mötet ska den sista delen i regelboken för Parisavtalet förhandlas klart, som rör artikel 6 om hur länder på ett meningsfullt och transparent sätt ska kunna handla med utsläpp och därigenom föra över finansiering från rikare till fattigare länder.

Samtidigt blockerar aktionsgruppen Extinction Rebellion finansdepartementets entré under parollen ”pengarna eller livet”. Gruppen vill sätta ljuset på att inriktningen enligt dem är fortsatt fossilberoende i Sveriges budget.

Aktivisterna i Extinction Rebellion har begärt att få träffa finansminister Magdalena Andersson och om de inte får träffa henne uppger aktivisterna att de kommer att svara med att polisanmäla staten, som de anser bryter mot Sveriges grundlag.
”Sveriges utsläpp ökar trots att de måste minska drastiskt. Vi kräver att regeringen använder våra gemensamma pengar till att trygga vår framtid i stället för att finansiera klimatskadliga projekt”, säger Gunilla Holbäck, skötare och samordnare inom psykiatrisk vård och aktivist i Extinction Rebellion, i en kommentar.
”Genom att finansiellt stötta fossila bränslen och fossil infrastruktur eldar staten på uppvärmningen av vår planet och riskerar därmed kommande generationers liv och hälsa, säger en annan av aktivisterna, David Linnros som till vardags är bibliotekarie och pappa.

Regeringen själv väljer under klimatmötets första dag att istället för budgeten prata om att Sverige driver på för tydliga regler och ökad ambition vid FN:s klimatmöte.
”Det är extremt viktigt att utsläppsminskningar sker i verkligheten, och inte bara på pappret. Därför måste vi ha robusta regler för hur internationella samarbeten ska redovisas så att utsläppsminskningar inte kan bokföras två gånger. Det är också viktigt att klimatprojekt som genomförs i andra länder leder till en positiv utveckling både för klimatet och för landet där projektet genomförs”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en kommentar.

Regeringen uppger också att Sverige varit särskilt drivande för att EU ska höja sin ambitionsnivå i klimatarbetet. Det handlar då bland annat om att höja EU:s nationellt beslutade bidrag, så kallade klimatmål, vilka sammantaget när de slås ihop behöver räcka till att begränsa den globala genomsnittliga temperaturökningen till 1,5 grader, något som inte är fallet i dag enligt FN:s klimatpanel IPCC.
”Världen gör inte tillräckligt för att stoppa klimatkrisen och vi behöver öka tempot. Vi kan förhandla med varandra, men vi kan inte förhandla med klimatet”, säger Isabella Lövin.

Ramarna för budgeten klubbades igenom i riksdagen i förra veckan. Budgeten bygger på januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Huruvida Extinction Rebellion kan påverka budgetarbetet återstår att se. Vad det blir för resultat av klimatförhandlingarna borde börja klarna under mötets sista dag, fredagen den 13 december.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.