Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor ranking: Här är Sveriges bästa miljöuniversitet

Publicerad: 28 december 2009, 09:00

Här är listan över Sveriges mest populära högskolor och universitet – enligt statistik, studenter, arbetsgivare och miljöproffs.


Ämnen i artikeln:

KthSveriges Lantbruksuniversitet

Magisterprogrammet i hållbara energisystem vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg har 547 sökande till tio platser inför hösten 2009. Även Chalmers övriga fem miljöprogram är populärare än alla andra miljöprogram i hela landet.
Det framgår av den rankning som Miljöaktuellt har gjort. Genom att sätta värden på söktryck, forskartäthet, miljöcertifiering och – inte minst – åsikterna hos rekryterande miljöchefer har vi kunnat poängsätta 22 svenska högskolor som erbjuder miljöutbildningar.

Det är inte bara studenterna som håller Chalmers utbildningar högt. Även vår panel bestående av 21 miljöchefer och -experter sätter skolan i toppen av listan över lärosäten som miljöcheferna helst rekryterar från. Det visar hur väl lärosätena lyckas möta yrkeslivets behov och föränderliga förutsättningar.
– Det är viktigt att tänka på att miljö­området är tvärvetenskapligt. Flera kompetensområden behövs. Jobbar man i team på en arbetsplats är lösningen ofta tvär­vetenskaplig med allt från miljörätt till naturresurser. För att ha ett miljötänk behöver man flera kompetensområden, säger Ulrika Kaby, student- och doktorand­ombudsman på fackförbundet Naturvetarna.

Söktrycket, det vill säga
förhållandet mellan antal sökande och utbildningsplatser, är en bra indikator på studenternas preferenser.
Det stämmer inte alltid överens med preferenserna hos dem som rekryterar, till exempel ger Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, KTH, större gehör hos miljöcheferna än studenterna, sett till förstahandssökande per plats.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som kom på andra plats i undersökningen är till antalet miljöstudenter och -forskare Sveriges största miljöuniversitet. Lunds universitet är trea och har näst högst söktryck med i snitt 15 sökande per plats.
Värt att notera är att Uppsala universitets program Data- och systemvetenskap inriktning miljövetenskap har lika högt söktryck, men det rankas inte lika högt bland miljöcheferna och slutar därmed längre ned på listan.
Några av högskolorna som kommer högt upp på listan har satsat all miljöutbildning på ett starkt kort, däribland Högskolan i Dalarna och dess magisterprogram i solenergiteknik.
En tredjedel av miljöcheferna hade inkluderat Linköpings universitet på sina listor över Sveriges främsta miljöuniversitet, men vi kunde inte fullfölja rankningen eftersom vi saknade statistik.

Hanna S Backman

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.