lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor risk att mål om konsumtionsbaserade utsläpp faller

Publicerad: 22 februari 2022, 10:41

Svenskarnas konsumtion är en blind fläck i klimatstatistiken, menar Miljöpartiets Amanda Palmstierna. Foto: Getty Images/benimage

Arbetet i miljömålsberedningen med att ta fram ett mål för konsumtionsbaserade utsläpp ser ut att stranda. Det säger Miljöpartiets Amanda Palmstierna inför slutförhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


På torsdag är sista gången miljömålsberedningen sammanträder för att diskutera sakfrågorna i det mål för konsumtionsbaserade utsläpp som riksdagspartierna försöker komma överens om. Men risken är stor att det inte blir något nytt klimatmål. Det menar Amanda Palmstierna, riksdagsledamot för Miljöpartiet och ledamot i miljömålsberedningen.

– Det finns en stor risk att vi kommer misslyckas med arbetet. Anledningen är att vi inte kan komma överens om hur målet ska utformas. Det handlar både om frågan att räkna bort klimatnytta från svensk export från konsumtionsutsläpp, vilket skulle bli greenwashing, och andra aspekter som ska diskuteras på torsdag, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Vad ser du som den största faran om det inte blir något mål för konsumtionsbaserade utsläpp?
– Då missar vi 60 procent av Sveriges utsläpp, det här är vår blinda fläck i klimatfrågan. Om vi sätter ett konsumtionsmål skulle vi bli först i världen med det, vilket skulle bli en tydlig signal i det internationella klimatarbetet. Dessutom skulle det bana väg för styrmedel och åtgärder inom exempelvis offentlig upphandling och så skulle det bli en kompass för näringslivets arbete med underleverantörers klimatpåverkan.

Miljömålsberedningen fick nyligen uppdraget med att ta fram ett mål för konsumtionsbaserade utsläpp förlängt till den 31 mars. Miljöpartiet vill sätta två separata mål, ett konsumtionsmål baserat på Parisavtalet och ett exportmål.

– Det kommer säkerligen sluta med en omröstning. Jag hoppas verkligen att partierna kan enas om två separata mål. Men det kan bli så att vi inte kommer fram till något förslag eller så får högerpartierna igenom sitt förslag, vilket vi i Miljöpartiet kommer reservera oss mot.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev