onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor satsning på biogas genom Klimatklivet

Publicerad: 2 juni 2016, 05:16

Anläggningarna beräknas öka produktionen av biogas med cirka 20 procent.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidNaturvårdsverketGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

I går beslutades att nya anläggningar för produktion av biogas ska få bidrag från Klimatklivet. Klimatklivet kallas den satsning på lokala klimatinvesteringar som regeringen presenterade förra året. Tanken är att företag, organisationer, kommuner och regioner ska kunna ansöka hos Naturvårdsverket om medfinansiering för sina klimatprojekt, där sedan medel ges till de åtgärder som ger störst varaktig minskning av utsläpp per investerad krona.

Från Länsstyrelsen Skåne är man nöjda, inte minst eftersom 58 miljoner kronor nu kommer gå till Swedish Biogas International, för omvandling av avloppsvatten till biogas på Stora Enzo i Bromölla.

– Skåne är ett ypperligt län för biogasproduktion. Här finns en stor livsmedelssektor med mycket restprodukter att utnyttja. Det finns fortfarande stor potential för ytterligare produktion av biogas. Tar vi vara på alla restprodukter från hushåll, livsmedelsindustrin och annan industri kan vi tiodubbla produktionen av biogas, säger Johannes Elamzon, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Av den biogas som produceras med stöd från Klimatklivet ska 70 procent användas för att ersätta fossila drivmedel medan resterande 30 procent ska ersätta gasol och olja i industrin, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Hittills har Klimatklivet gett stöd till 329 åtgärder runt om i Sverige. 719 miljoner kronor av de totalt 1 925 miljoner kronor som finns öronmärkta till och med 2018 har använts.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev