Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stor tågsatsning i höstbudgeten

Publicerad: 30 augusti 2012, 08:27

Regeringen öppnar för Ostlänken och dubbelspår mellan Göteborg och Borås


Regeringen vill bygga Ostlänken som möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Linköping, plus ett dubbelspår på delar av sträckan Göteborg-Borås. De föreslår också en kraftig satsning för att rusta upp standarden på det befintliga nätet.

Partiledarna presenterade
nyheterna på en gemensam tågresa mellan Stockholm och Linköping igår. – Det är en stor järnvägsinvestering som kommer att betyda mycket för jobb och tillväxt, säger näringsminister Annie Lööf ( c ) till Dagens Nyheter.

Under 2012-2013 permanentas anslagen till drift och underhåll på en ”hög nivå”. För perioden mellan 2014-2025 innebär det 20 miljarder kronor, eller 30 procent mer drift och underhållsåtgärder än tidigare.

Sammantaget under perioden uppgår satsningarna på Ostlänken, Göteborg-Borås samt drift och underhåll till 55 miljarder kronor.

Regeringen förhandlar också
om fler satsningar på det svenska väg- och järnvägsnätet – de kommer att presenteras i samband med budgetpropositionen den 20 september och infrastrukturpropositionen senare i höst.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.