tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora bolag hotas när fler lever ”off grid”

Publicerad: 11 augusti 2014, 10:51

Allt fler människor i framför allt USA och Europa kommer att leva ”off grid”, bortkopplade från elnätet. Egen solel och allt bättre förutsättningar för att lagra energin leder, enligt en ny rapport, till problem för de stora energibolagen.

Ämnen i artikeln:

Tomas Kåberger

I slutet av juli publicerade den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley en rapport om solenergi och energilagring som fick stor uppmärksamhet internationellt. Bland annat görs analysen att allt fler människor i framför allt USA och Europa kommer att leva ”off grid”, det vill säga att de kopplar bort sig själva från nätet. Egen solel och allt bättre förutsättningar för att lagra energin leder, enligt rapporten, till problem för de stora energibolagen.

Tomas Kåberger, professor på Chalmers tekniska högskola, är inne på samma spår. Till Miljöaktuellt säger han:

– Batterikostnaderna fortsätter att falla och snart kan hushåll koppla bort sig helt från elnätet. Behöver du inte el till uppvärmning utan mest till kyl, frys, belysning, tvätt- och diskmaskin, ja då börjar kostnaden för batterier bli hanterlig. Det innebär en utomordentligt besvärlig utveckling för elnätsbolagen. För när några kunder slutar att vara med och betala för nätet behöver de kvarvarande kunderna betala mer, vilket innebär att det blir ännu mer lönsamt att koppla bort sig och då gör fler det. Det blir en negativ spiral som kan bli förödande för elnätsbolagen.

Hela intervjun med Tomas Kåberger finns att läsa i nästa nummer av tidningen Miljöaktuellt som kommer ut i slutet av augusti.

Rapporten från Morgan Stanley finns att ladda ner här (pdf).

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev