Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stora demonstrationer för att rädda livet på jorden

Publicerad: 18 april 2019, 07:50

Extinction Rebellion protesterar i London.

Foto: Julia Hawkins/Wikimedia commons

På måndag uppmärksammas Earth Day i 192 länder. Men redan den här veckan börjar det manifesteras mot klimatförändringar runt om i världen. Proteströrelsen Extinction Rebellion intog på måndagen gator i Stockholm och London. Enligt rörelsen kommer protesterna att fortsätta de närmaste dagarna.


Enligt Climate Home kastade sig Farhana Yamin, klimatjurist och diplomat, på måndagen förbi en avspärrning, rakt igenom raden av poliser som bevakade oljebolaget Shells högkvarter i London, med följden att hon greps tillsammans med nästan 300 andra personer. Detta efter att hon i flera decennier arbetat med internationella klimatförhandlingar, bland annat då Parisavtalet förhandlades fram 2015.
”Jag trodde att lagstiftning och vetenskap och att berätta sanningen för makthavarna fungerade. Att vi skulle kunna agera med godhet i tid, grundat på försiktighetsprincipen och alla de här underbara idéerna som vi förankrade i lagstiftningen på 80- och 90-talen”, säger hon till Climate Home.

Hon tillägger:
”Vi har inte gjort det, och det är för att de här killarna (Shell, reds anm) visste och har stoppat det”.

Nyligen publicerade oljebolaget Shell en rapport där de erkänner att de varit med och finansierat antiklimatlobbying. Farhana Yamin konstaterar att Shell medvetet planerat, finansierat och lobbat för att klimatlagstiftningen ska fördröjas. Hon är inte ett dugg ångerfull för att hon greps och sattes i häkte.
”Jag önskar att jag hade gjort det tidigare, hade vaknat upp inför maktdynamiken och inte varit så naiv”, säger hon till Climate Home.

Extinction Rebellion påbörjade sin aktivism i höstas med bland annat en stor demonstration i London där Greta Thunberg talade. Syftet med rörelsen är att stoppa den sjätte massutrotningen och klimatförändringarna och att bevara livet på Jorden – det enda i universum som vi känner till.

Den svenska grenen av Extinction Rebellion genomförde på måndagen en strejk utanför riksdagen, där demonstranterna låg på marken och spelade döda. Enligt den globala rörelsen kommer fler aktioner att genomföras de närmaste dagarna.

På måndag infaller också Earth Day, en dag som första gången genomfördes i USA den 22 april 1970 och där miljontals människor gick ut och protesterade mot miljöeffekterna av 150 års industriell utveckling. Samma år bildades USA:s miljöskyddsmyndighet och ny lagstiftning såsom Clean Water Act och Endangered Species Act kom till.

Numera genomförs Earth Day i 192 länder. Årets tema stämmer bra överens med Extinction Rebellions syfte. Temat är utrotningshotade arter.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.